Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji Bilim Dalı Eylül 2004 tarihinde Çocuk Allerjisi Yan Dal eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji Bilim Dalında tamamlayarak gelen Prof Dr Fulya Tahan tarafından kuruldu. Ocak 2005’den itibaren allerji cilt testleri, Kasım 2005’den itibaren solunum fonksiyon testleri ve pletismografi, 2008’yılından itibaren allerjen immunoterapisi, 2009 yılından sonra da besin ve ilaç provokasyon testleri, egzersiz provokasyon testleri yapılmaya başlandı. Halen Çocuk Allerji ve Astım Ünitesinde Öğretim Üyesi olarak Prof Dr Fulya Tahan önderliğinde pediatri yan dal asistan eğitimi devam etmektedir. Dr. Mehmet Özkaya, Dr. Emre Özdamar, Dr. Zehra Bayazıt, Dr. Burcu Özge Erdoğan bu branşta hizmet sunmaktadır. Bölümümüzde çocuklarda bronşiyal astım (allerjik ve allerjik olmayan), allerjik rinit (allerjik nezle), besin, ilaç ve deri alerjileri (atopik dermatit, kronik ürtiker, anjiöödem, herediter anjioödem vb) başta olmak üzere tüm allerjik hastalıkların tanı ve tedavisine yönelik eğitim ve hasta hizmeti verilmektedir.
BESLENME VE METABOLİZMA BİLİM DALI
1982 yılında Doç. Dr. Alev Hasanoğlu Çocuk Metabolizma laboratuvarını kurdu. 2009 yılı başında Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı, Çocuk Endokrinoloji ve Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dallarına ayrıldı.
Metabolizma Laboratuvarında, amonyak laktik asit ve piruvik asit kan dozeyleri şeker kromatoğrafisi, özel kromatoğrafiler, spot idrar testleri, D-ksiloz testi ve idrarda mukopolisakkarit testi yanında HPLC sistemi ile homosistein, 25OHD vitamini, B1, B2, B6, A ve E vitaminleri düzeyleri, idrarda organik asit analizi yapılmaktadır. Kanda biotiniaz aktvitesi ve idrarda sülfid oksid testi çalışılmaktadır. Tandem MS yöntemi ile aminoasitler ve açlıkarnitinler ve yenidoğan taraması, lizozomal depo hastalıkları açısından enzim analizi yapılmaktadır. Kistik fibrozis şüphesi ile gelen olgulara ter testi yapılmaktadır. Ayrıca peroksizomal hastalıklar açısından çok uzun zincirli yağ asitleri tayin edilmektedir.
Ulusal yenidoğan tarama programı kapsamında yapılan incelemeler sonucunda fenilketonüri, kistik fibrozis ve biotinidaz eksikliği şüphesi saptanan bebekler, bu hastalıklar açısından değerlendirilmek üzere birimimize randevu almadan mesai saatları içinde başvurabilirler. Hastalar yataklı servislerde izlenmekte olup metabolik hastalık veya beslenme bozukluğu tanısı ya da şüphesi nedeniyle bilim dalımıza konsülte edilen hastalar öğreti üyelerimiz ve yan dal eğitimi alan uzmanlarımız tarafından aynı gün içerisinde değerlendirilir. Kliniğimizce takip edilen hastalar; amino asit metabolizma bozuklukları (örn: fenilketonüri, tirozinemi, homosistinüri, akçaağaç şurubu idrar hastalığı), organik asidemiler (örn: metilmalonik, propionik ya da izovalerik asidemi), üre döngüsü bozuklukları, karbonhidrat metabolizması bozuklukları (örn: galaktozemi, früktoz intoleransı, flikojen depo hastalıkları), mitokondriyel hastalıklar, lizozomal depo hastalıkları ( örn: mukopolisakkaridozlar, gangliosidozlar, Gaucher hastalığı, Fabry hastalığı), peroksizomal hastalıklar (örn: Zellweger sendromu, X’e bağlı adrenolokodistrofi), konjenital glikozilasyon bozuklukları, hücre içi taşınım bozuklukları, nörotransmitter metabolizması bozuklukları, porfiriler, yağ metabolizması bozuklukları, (örn: ailevi hiperkolesterolemi) ve vitamin – mineral eksiklikleri örnek verilebilir.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Çocuk Acil Servisi 7-24 saat hizmet vermektedir. Ayaktan hasta girişi ve ambulans girişi olmak üzere iki ayrı giriş kapısı vardır.
Hasta muayene odaları; kırmızı alan, kırmızı /sarı alan,sarı alan ve yeşil alan olmak üzere 4 oda olarak ayrılmıştır. Ayaktan giriş yapan hastalar önce triaj birimine başvurur. Triaj alanında yapılan ön değerlendirmenin ardından hastalar giriş yaptırmak üzere sekreterliğe yönlendirilirler.112 Acil Sağlık Hizmetleri tarafından veya kendi imkânları getirilen Kırmızı alan kapsamında olan Acil hastalara triaj uygulanmaz ve ivedilikle KPR(Canlandırma) odasına alınarak gerekli müdahaleler yapılır.
Hastaneye yatışı yapılarak takip ve tedavi gerektiren hastalar mevcut hastalık ve yaş gurubuna göre Acil Pediatri Genel Servis alanında bulunan uygun odalara yatırılır ilgili hekim ve hemşire tarafından tedavileri başlatılır.
Acil Pediatri Genel Servisinde; Toplamda On bir (11) yatak bulunmaktadır
Ayrıca Gözlem odasına ek olarak kısa süreli takip ve tedavi planlanan hastaların gözlemlenmesi ve tedavilerinin yapılabilmesi için Dokuz(9) sedye ile hizmet veren Ayaktan Hasta Tedavi Ünitesi mevcuttur.
Hastalardan numune alma ve damar yolu açma işlemi çocuk acil içerisinde bulunan örnek alma ünitesinde yapılmaktadır.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde çocuk endokrinoloji hastaları için ilk poliklinik hizmetleri 1979 yılında Doç. Dr. İbrahim Erkul tarafından başlatılmıştır. YÖK onayı ile Çocuk endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı 1993 yılında kuruluşunu tamamlamış, 2004 yılında ise metabolizma hastalıkları ayrılarak yeni bir bilim dalına dönüşmüştür.
Çocuk Endokrinoloji bilim dalı başta obezite, insülin direnci, Türk toplumunun antropometrik ölçümleri ve yenidoğan dönemi endokrin sorunlarının ağırlıkta olduğu kitapları, yurt içi ve yurt dışı makaleleri ile ülkemizde ve dünyada önemli bir noktaya ulaşmıştır.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Kürşad Öztürk tarafından kurulmuştur. Başta Kayseri ili olmak üzere çevre iller ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesine 3.basamak üniversite hastanesi olarak çocuk enfeksiyon alanında referans bir merkez olarak hizmet vermektedir.
Başlıca ilgi alanlarımız: Santral sinir sistemi enfeksiyonları, zoonotik hastalıklar, odağı bilinmeyen ateş, nötropenik ateş, çocukluk çağı döküntülü hastalıkları, nozokomiyal enfeksiyonlar, konjenital enfeksiyonlar (TORCH), tüberküloz, paraziter enfeksiyonlar (kist hidatik, toksoplazmozis, leishmaniazis), primer ve sekonder immun yetmezliği olan hastaların enfeksiyonları, sağlık bakım ilişkili enfeksiyonlar, hematoloji – onkoloji hastaların ve kök hücre nakli hastalarında gelişen bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyonlardır.
Erciyes Üniversitesi’nin Mustafa Eraslan – Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi ve KANKA Çocuk Hematoloji – Onkoloji Hastanesi başlıca olmak üzere, üniversitemiz hastanelerindeki tüm yataklı servis ve polikliniklerinde 18 yaş altındaki çocuk hastaların enfeksiyon ile ilişkili problemlerinin konsültasyonu, tanı tedavi ve izlemi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı tarafından gerçekleştirilmektedir. Bilim dalımızda ayrıca çok sayıda aşı ile korunabilen hastalıklar ile ilgili uluslararası faz II/III klinik araştırma yürütülmektedir.
Öğretim Görevlisi Dr. Duran Arslan 1994 yılı sonunda anabilim dalı akademik kurul kararı ile Çocuk Gastroenteroloji Bölümünde çalışmak üzere görevlendirilmiştir. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenterolojisi Bölümü 01/01/1995 tarihinde poliklinik hizmeti vermeye başlamıştır. Bu tarihte erişkin gastroenteroloji bölümünün olanakları ile endoskopik girişimler yürütülmeye başlanmıştır. Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı resmi olarak 1996 yılında kurulmuştur. 1998 yılında konvansiyonel pediatrik endoskopi cihazları alınarak ayrı bir pediatrik endoskopi ünitesi oluşturulmuştur. Pediatrik endoskopi ünitesinde anestezi bölümünün katkısıyla hastalara işlem sırasında sedasyon verilmeye başlanmıştır. Mustafa Eraslan Çocuk Hastanesine taşınma sonrasında bölümümüz video endoskopi cihazlarına kavuşmuştur. 1 adet pediatrik gastroskop 1 adet neonatal gastroskop, 1 adet pediatrik rektosgmoidoskop ve 1 adet pediatrik kolonoskop ile ayrı bir ünitede çalışmaya devam etmiştir.
Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı akademik kadrosuna 2018 yılında Dr. Öğretim Üyesi Derya Altay katılmıştır. Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı poliklinik ve endoskopi ünitesi ile ülkemizin önde gelen merkezlerinden biri olarak eğitim ve hizmet faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bilim dalımızda tanısal üst ve alt gastrointestinal endoskopik işlemler ve 24 saatlik pH monitorizasyonu yanında, endoskopik polipektomi, perkütan endoskopik gastrostomi (PEG), varis bant ligasyonu, gastrointestinal sistemden yabancı cisim çıkarılması gibi girişimsel işlemler yapılabilmektedir.
Bilim dalımızda Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme alanları ile ilgili poliklinik ve yataklı servislerde hasta hizmeti verilmektedir. Bölümümüz tarafında takip tedavi ve izlemi yapılan başlıca hastalıklar arasında; malnütrisyon, çölyak hastalığı başta olmak üzere sindirim ve emilim bozuklukları, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), İltihabi bağırsak hastalıkları (Crohn Hastalığı, Ülseratif kolit), Her türlü akut ve kronik karaciğer hastalıkları (akut hepatitler, kronik viral hepatitler, otoimmün hepatitler, metabolik ve genetik sebeplere bağlı karaciğer hastalıkları, Wilson hastalığı vb.), pankreas hastalıkları, gastrointestinal kanamalar, kronik arın ağrıları, gastrit ve peptik ülser hastalığı, fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar, gastrointestinal polipler sayılabilir.
GENEL PEDİATRİ BİLİM DALI
1975 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi ana binada hizmet vermeye başlamıştır. 2009 yılından itibaren Mustafa Eraslan – Fevzi Mercan çocuk hastanesinde hizmetine devam etmiştir. Genel Pediatri bölümü 0 – 18 yaş arası tüm çocuklara sağlık hizmeti sunmaktadır. Bir adet triaj muayene odası ve üç adet poliklinik muayene odası ile hizmet vermektedir. Triaj muayene odasında görevli doktor, polikliniğe başvuran hastaları karşıladıktan sonra yakınma ve bulgularına göre genel polikliniklere veya uygun yandal bölümlerine yönlendirir.
Bölümde tedavisi yapılan hastalıklar: Genel pediatri bölümü diğer yandal bölümleri ile istişareli bir şekilde 0 – 18 yaş bireylerin gelişimlerini inceler. Çocukluk çağı hastalıklarının teşhis ve tedavisinden sorumludur.
Erciyes Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları bölümümüz 2009 yılında Prof. Dr Mehmet Köse tarafınca kurulmuş olup yaklaşık olarak 15 yıldır Kayseri ve çevre illere hizmet etmektedir. Çocuk Göğüs Hastalıkları bölümümüzde çocukluk dönemi akciğer hastalıkları ile ilgili olarak tanı ve tedavi işlemleri yapılmaktadır. Kistik fibrozis, primer silier diskinezi, bronşektazi, tüberküloz, kronik öksürük (4 haftadan uzun süren), doğumsal akciğer anomalileri, prematürenin akciğer hastalıkları (bronko pulmoner displazi), bronşiyolit, bronşit, pnömoni, plevral efüzyon, sistemik hastalıkların akciğer tutulumu, intersitisiyel akciğer hastalıkları, pulmoner hemosiderozis, kist hidatik hastalığı, trakeostomili ve ev tipi mekanik ventilasyonu cihazı kullanan hastalar takip edilmektedir. Bölümümüzde çocukluk çağı akciğer hastalıklarının tanısında ve tedavisinde kullanılan solunum yollarının kameralı sistem ile değerlendirildiği, gerektiğinde hava yollarından tanı için örnek alındığı fleksible bronkoskopi işlemi her yaş grubuna yapılmaktadır.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı 1996 yılında resmi olarak kurulmuştur. Nisan 2011 yılında ise Çocuk Kemik iliği nakli ünitesi kurulmuştur. Bölümümüz 2022 yılından itibaren Hayırseverler tarafından yaptırılıp Erciyes Üniversitesine devredilen Erciyes Üniversitesi KANKA Çocuk Hematoloji Onkoloji ve KİT Hastanesinde hizmet vermektedir.
Nakil Programı ISO ve JACIE-FACT standartlarına göre yapılandırılmıştır. Program Klinik Ünite ve Toplama ünitesi olmak üzere 2 ana birimden oluşmaktadır. Merkezimiz 2018 yılında JACIE denetimi geçirip 2019 yılında 815 numaralı sertifika almaya hak kazanmış Türkiye’de ki ilk JACIE Akredite Pediatri Kemik İliği Nakli merkezidir. Ayrıca Kemik İliği Toplama Ünitemiz Türkiye deki ilk akrediteli ünitedir. Merkezimiz EBMT’nin CIC-913 numaralı üyesidir. Ayrıca hastanemizde Hemofili merkezimiz 2020 yılında Ülkemizde Avrupa Birliği (EUHANET) programından akreditasyon almış 9 merkezden biridir.
• Erciyes Üniversitesi KANKA Çocuk Hastanesi, Türkiye’nin En Büyük Çocuk Hematoloji/Onkoloji Hastanesi ve Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi’dir.
• Hastanemiz hayırseverlerimizin bağışlarıyla yaptırılmış olup, 2021 yılında yapımı tamamlandıktan hemen sonra Erciyes Üniversitesi’ne devredilmiştir. 2022 yılı itibari ile hizmete açılmıştır
• Yatak kapasitemiz KİT servisindeki oda sayısı 8’den 20’ye çıkmıştır.
• KANKA hastanesi 8 bin metrekare alanda 5 katlı Toplam 60 yatak kapasiteli olup, Hasta odaları ortalama 18- 27 metrekareden oluşmaktadır 4. Kat KİT servisindeki 5 yatak negatif+pozitif basınçlı olmakla beraber 3. Ve 4. Katlara ait toplam 40 yatak tüm donanımları açısından yoğun bakıma dönüştürülebilir özelliktedir.
• 4.katta 20 hepafiltreli oda kemik iliği nakli odası, 3.katta 20 hepafiltreli oda nakil hazırlık ve nötropenik hastalar için kemoterapi odası ve 2. Kattaki 20 oda ise hematoloji-onkoloji servisi olarak hizmet vermektedir.
• Hastanemizde Talasemi ve Hemofili hastaları için ayrı merkezler bulunmaktadır.
• Hastane içerisinde çocuk oyun alanları, tiyatro merkezi müzik odası, kütüphane gibi alanlar bulunmaktadır.
• Eski Kemik İliği Nakli merkezimiz kurulduğundan bu yana, ERÜ KANKA Kemik İliği Nakli merkezimizde olan nakillerle birlikte, 2022 yılına kadar toplamda 500 nakil yapılmıştır.
• Erciyes KANKA Pediatrik KİT merkezimizde tedavi gören hastalarımıza ve yakınlarına nakil sonrası kontrolleri esnasında 90. günlerine kadar hizmet veren Kızılay Konuk Evi misafirhanemiz mevcuttur. Sonrası dönemde Melikgazi Sağlık Vakfı Ahmet Karamancı misafirhanesi hizmet verir. Bu tesislerde hasta ve hasta yakınları ücretsiz olarak ulaşım, konaklama ve yemek servislerinden yararlanabilmektedirler.
Pediatri Kardiyoloji 1986 yılında Pediatri Anabilim Dalı bünyesinde kurulmuş ilk bilim dallarından birisidir. Çocuk kalp hastalıklarıyla ilgili Kayseri ve civar iller ağırlıklı olarak tüm Türkiye’den çocuk kalp hastalarına her türlü hizmeti vermektedir. Pediatri Kardiyoloji bilim dalı bu gün itibarıyla gerekli tüm alt yapıya sahiptirAnne karnındaki bebek için fetal ekokardiyografi hizmeti ve doğum sonrası tüm çocuklarda poliklinikte ekokardiygrafi, elektrokardiyografi, efor testi, tild- table testi, ritim ve tansiyon holteri gibi hizmetleri vermektedir.
İhtiyacı olan tüm çocuk hastalarda hastalık ameliyatsız tedavi edilebilir türden ise anjiyografik yöntemlerle tedavi edilebilmekte, gereken hastalarda ise cerrahi işlemler de uygulanmaktadır.
Günümüz tıbbında ön planda olan ameliyatsız tedaviler “girişimsel kardiyolojik işlemler” ülkemizin bu alanda öncü merkezlerinden biri olarak yapılmaktadır. Bebeklerde bu tedaviler 700 gr a kadar küçük bebeklerde yapılabilirken, doğumsal kalp hastalıklarıyla ilgili uzman görüşüne ihtiyaç duyulması halinde erişkin hastalara da hizmet erilmektedir.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Nefroloji Bölümü 1979 yılında Doç. Dr. Enver Hasanoğlu tarafından kurulmuştur. 1980 yılında ilk hemodiyaliz uygulamasının yapıldığı merkezimizin kuruluşunda ve gelişmesinde Prof. Dr. Ruhan Düşünsel ’in büyük katkıları olmuştur. Profesör Dr. Zübeyde Gündüz ve Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu ile güçlenen bölümümüz 3 öğretim üyesi ile eğitim, araştırma ve hasta bakımı hizmeti yürütülmektedir.
Bölümüzde aşağıdaki hastalıklarla ilgili hem poliklinik hem de yataklı servis hizmeti verilmektedir.
Doğuştan mevcut olan idrar yolları anormallikleri (hidronefroz, reflü vb.)
Bölümüzde periton diyalizi hastalarının tedavilerinin düzenlendiği ve eğitimlerinin verildiği aletli periton diyaliz makinası, hipertansiyonlu hastalarda tanısal değerlendirmede kullanılan 24 saatlik yaşam içi kan basıncı ölçümü (ABPM) cihazları bulunmaktadır.
NEONATOLOJİ BİLİM DALI
Hacettepe Üniversiteni bağlı olarak kurulan Gevher Nesibe Tıp Fakültesi araştırma görevlileri Ocak 1975 tarihinden itibaren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi çatısı altında çalışmaya başlamıştır. Ağustos 1975 tarihinden itibaren Kayseri Devlet Hastanesi bloklarında görev yapmaya devam etmiştir. Öğreti görevlisi Dr. Neşide Çetin’in 1977 yılında akademik kadroya katılmasıyla yenidoğan servisi hızlı bir gelişme göstererek Kayseri ve çevre illerin referans merkezi haline gelmiştir.
Başlangıçta sadece poliklinik hizmeti verirken kısa sürede ameliyathane ve servisler aktif hale geçirilmiştir. Yenidoğan Bölümü 1994 yılında bilim dalı olarak kabul edilmiştir. matür, prematür ve yenidoğan servii olarak üç birim halinde faaliyetini sürdürmektedir.
Neonatoloji Bilim Dalı ülkemizin en büyük yenidoğan ünitelerinden biri olarak birinci, ikinci ve üçüncü düzey yoğun bakım servisleri, yenidoğan poliklinik ve bebek odası ile eğitim ve hizmet faaliyetlerini sürdürmektedir. Ünitemizde prematürite ve sorunları, Respiraturvar Distress Sendromu, İnraventiküler Kanama, Patent Duktus Arteriosus, Nekrotizan Enterokolit, Bronkopulmoner Displazi, Prematüre Retinopatisi, Yenidoğan Sepsisi, Hipoksik İskemik Ensefalopati, Yenidoğan Konvülsiyonları, Yenidoğan Kalp Hastalıkları (Cerahi gerektiren ve Medikal İzlem gerektiren) Yenidoğan’ın Merkezi Sinir sistem Anomalileri (Hidrosefali, Nöral Tüp Defektleri), Yenidoğanın Gastrointestinal Cerrahi Anomalileri (Anal Atrezi, Duodenal Atrezi, Trakeoözefajal Fistül, İleal atrezi vb.) Konjenital Diyafragma Hernisi, Hipoglisemi, Hipokalsemi gibi Matabolik Bozukluklar, Genetik ve Doğuştan Metabolizma Hastalıkları gibi bir çok hastalıkların takip ve tedavisi yapılmaktadır.
Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde çocuk nörolojisi yan dal eğitimini tamamlayan Dr. Sefer Kumandaş tarafından kurulmuştur. Çocuk nörolojisi olarak poliklinik hizmetlerine Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde devam edildi. 1998 yılında Çocuk Nörolojisi EEG ünitesi hizmete girdi. 2009 yılında Türkiye’de ilk kez 25 yataklı Çocuk Nöroloji servisi hizmete açıldı. 2011 yılında ise video – EEG monitörizasyonu ünitesi hizmete girdi.
Günümüzde nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde gelişen teknolojiden yararlanılabilmesi ve gelişen çocukluk yaş gurubu nörolojik bilimleri alanında özel uzmanlığa sahip bir ekip çalışması gerekmektedir. Çocuk Nörolojisi ilgili hastalıkların tanı ve tedavisinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü altında Öğretim Üyesi ve Uzman doktorlar tarafından acil, poliklinik, yoğun bakım ve servis hizmetleri yürütülmektedir. Amacımız Çocuk Nörolojide gelişmeler ışığında, problemleri aşan modern, hızlı, mevcut olanın en iyisi olan hizmeti sunmaktır.
Çocuk Nöroloji bölümünde çocukluk yaş gurubu epilepsileri, serebral palsi(beyin felci), kas hastalıkları, çocukluk çağı inmeleri, konuşma bozuklukları, gelişimsel beyin anormallikleri, nörodejeneratif hastalıklar, hareket bozuklukları, migren gibi hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde gerekli işlemler yapılmaktadır.
Çocuk Nöroloji EEG ünitesinde 32 kanallı digital Elektroensefalografi cihazı ile hastalara rutin EEG çekimi ve kısa süreli monitorizasyon yapılabilmektedir. Serebral Palsili hastalarda spastisiteyi azaltmak amacı ile Botilinum toksini uygulaması yapılabilmektedir.
Ayrıca 2024 yılından itibaren ise iki kanallı EMG (Elektromiyografi) cihazı Çocuk Nörolojisi Bilim dalına kazandırılarak hizmetine başlamıştır.
4 Mart 2010 yılında açılmıştır. Mustafa Eraslan - Fevzi Mercan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bünyesinde bulunan Çocuk Radyoloji ünitesinde çekim protokolleri çocuklara göre ayarlanmış olup mümkün olan en az dozu vererek yüksek kalitede görüntüleme elde edilmektedir. Ayrıca bu cihazların portabl özellikleri çocuklara özel olarak dizayn edilmiştir. Özellikle hasta yatağında yoğun bakım ünitelerinde ve yenidoğan ünitesinde tetkikler gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca ultrasonografi eşliğinde torasentez, parasentez, biyopsi gibi girişimsel tetkikler uygulanmaktadır.
PACS (Picture Archiving and Communication Systens) : Bu sistem ile gerçekleştirilen tüm tetkikler digital arşivlenmekte, istenilen yere iletilebilmekte ve online olarak ulaşılabilmektedir. Bu sayede çocuk hastalara yapılan bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme tetkikleri de merkezimize ulaşmakta ve değerlendirilmektedir.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi 1969 yılında Hacettepe Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi olarak eğitimine Ankara’da
Hacettepe Üniversitesi içinde başlamıştır. Daha sonra Kayseri Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak Kayseri’ye taşınmış ve 1981
yılında adı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak değiştirilmiştir. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları anabilim dalı
faaliyetine 2005 yılında, öğretim üyesi Uz. Dr. Didem Behice Öztop ile başlamıştır. Halihazırda, ayaktan poliklinik hizmeti verilen
Anabilim Dalımız, Doç. Dr. Esra Demirci, Doç. Dr. Sevgi Özmen, Dr. Öğr. Üyesi Melike Kevser Gül ve araştırma görevlileri ile
hizmet vermektedir. Anabilim Dalımız’da 0-18 yaşları arasındaki bebek, çocuk ve gençlerin ruhsal sorunları
değerlendirilmekte, aile, öğretmen, okul ve ilgili, kurumlarla işbirliği içerisinde çalışılmaktadır.
Bölümümüzün temel ilgi alanları,
Zekâ Gerilikleri
Otizm Spektrum Bozukluğu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu,
Karşıt Olma Karşı Gelme Bozukluğu,
Davranım Bozukluğu,
Özgül Öğrenme Güçlükleri (Okuma, Yazılı anlatım, Aritmetik)
Kaygı Bozuklukları (Okul reddi ve korkular),
Duygu Durum Bozuklukları,
Tik Bozuklukları,
Dışa Atım Bozuklukları (İdrar ve Kaka Kaçırma),
Cinsel Kimlik Bozukluğu ve Cinsel Farklılaşma Bozuklukları,
İletişim Bozuklukları (Kekemelik, Konuşma ve Dil Bozuklukları)
Uyku Bozuklukları
Yeme Bozuklukları
Kardeş ve Yaşıt İlişki Sorunları
Bebeklik ve Erken Çocukluk Dönemi Ruhsal Sorunları
Aile içi Etkileşim ile Ergenlik Dönemi Ruhsal Özellikleri ve Sorunları
Aile İçi Şiddet
Korunma Altındaki Çocukların Ruhsal Sorunları
Koruyucu Aile ve Evlat Edinilen Çocuklar ve Ailelerinin Sorunlar
Çocuk İstismarı ve İhmal (Fiziksel, duygusal, cinsel)
Bedensel Sağlık Sorunu Olan Çocuk ve Ergenlerde Görülen Ruhsal Sorun ve Bozukluklar
Adli vakalar
Bilişsel davranışçı terapi, oyun terapisi ve diğer terapiler
Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) hizmetleri
Bölümümüz bünyesinde bir adet oyun terapisi odası, bir adet kameralı toplantı-gözlem odası, on adet poliklinik odası, iki adet
psikolog odası bulunmaktadır.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı 2011 yılında ayrı bilim dalı olarak Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, Prof. Dr. Zübeyde Gündüz ve Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu öncülüğünde kurulmuştur. 2013 yılında yandal uzmanlık sınavı ile ilk öğrencilerini almıştır.
Halen Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu yönetiminde, Doç. Dr. Ayşenur Paç Kısaarslan, Dr. Öğr. Üyesi Sümeyra Özdemir Çiçek, yandal asistanlarımız ve romatoloji hemşiremiz Nermin Karabulut’tan oluşan geniş bir kadro ile çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Hastalarımız pediatri bilim dalları, fizik tedavi, ortopedi, psikiyatri ve diyetisyenlik bölümleri ile multidisipliner yaklaşımla en modern ve çağdaş düzeyde takip ve tedavi edilmektedir. Bölümde stajyer, intörn ve asistan eğitimi verilmektedir. Bölümümüzde iki poliklinik odası, bir hasta hazırlama ve müdahale odası, ultrason odası, toplantı odası bulunmaktadır.
Ailevi Akdeniz Ateşi, PFAPA başta olmak üzere tüm otoinflamatuar hastalıklar,
Jüvenil idiyopatik artrit,
Sistemik lupus eritematozus, dermatomiyozit, skleroderma, Sjögren sendromu ve diğer kollajen doku hastalıkları,
İmmünglobülin A vasküliti, Kawasaki hastalığı, Takayasu arteriti, Poliarteritis nodosa, ANCA ilişkili vaskülitler, Behçet hastalığı ve diğer nadir vaskülitler,
toinflamatuar kemik hastalığı olan kronik bakteriyel olmayan osteomiyelit, çocukluk çağı sarkoidozu, Blau sendromu
İmmün yetmezliklerle beraber görülen immündisregülasyon durumları takip edilmektedir.
Bölümümüzde ekstremite değerlendirmesi için ultrason cihazı ve vasküler değerlendirme için kapilleroskopi cihazı bulunmaktadır.
SOSYAL PEDİATRİ ÜNİTESİ
Sosyal Pediatri Bilim Dalı Sağlam Çocuk Polikliniğinde bebek, çocuk ve ergen sağlığı izlemleri yapılmakta olup, temel olarak aşağıdaki konularda hizmet verilmektedir;
- büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi, izlenmesi ve desteklenmesi,
- emzirme danışmanlığı,
- bebek bakımı ve sık karşılaşılan sorunlar,
- taramalar,
- bebek ve çocuklarda beslenme,
- yeme ve yedirme sorunları,
- iştahsız çocuk,
- aşı uygulamaları,
- uyku düzeni,
- aşırı ağlayan / kolikli bebek,
- tuvalet eğitimi,
- kaza ve zehirlenmelerin önlenmesi,
- erken çocukluk döneminde sık karşılaşılan davranış sorunları,
- çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesi için ailelere rehberlik.
Çocuk sağlığı izlemleri kapsamında temel olarak çocukların büyüme ve gelişmeleri izlenir, ailelerin tespit ve gözlemleri değerlendirilir, tüm sistemleri kapsayan ayrıntılı muayene yapılır, çocukluk çağı aşıları uygulanır, riskli ya da patolojik durumlarla ilgili gerekli planlamalar yapılır, ailelere çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesi konusunda önerilerde bulunulur ve danışmanlık yapılır.
Sosyal Pediatri Bilim Dalı Aşı Odasında çocukluk çağı aşıları uygulanmakta, özellikle risk grubunda yer alan ya da özel durumları olan çocuklar için (kemoterapi ve radyoterapi alanlar, kemik iliği nakli ya da organ nakli yapılanlar veya yapılacak olanlar, dalağı alınacak olanlar veya alınanlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullananlar, nörolojik problemleri olanlar, aşı sonrası istenmeyen etkilerle karşılaşanlar, aşılanma fırsatını kaçıranlar gibi) aşı programı planlanmakta ve aşılar uygulanmaktadır. Ayrıca çocukluk çağı aşıları, seyahat aşılaması, aşı sonrası istenmeyen etkiler ve yönetimi gibi konularda ailelere bilgi verilmekte ve danışmanlık yapılmaktadır.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi 2001 yılında Süt Çocuğu servisi içerisinde 6 yataklı bir oda ile hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra Temmuz 2003 yılında Nazire ve Mustafa Patıroğlu adına yaptırılan 9 yatak kapasiteli yeni bir servise taşınmıştır. 2001 – 2005 yılları arasında Dr. Hakan Poyrazoğlu, Dr. Tamer Güneş ve Dr. Mustafa Akçakuş tarafından eğitim ve hizmet faaliyetlerini sürdürmüştür. 2005 yılında akademik kadroya katılan Dr. Başak Nur Akyıldız İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Ünitesindeki eğitimini tamamlayarak çocuk yoğun bakım sorumlu öğretim üyesi olarak göreve başlamıştır ve halen görevine devam etmektedir.
Ünitemiz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Mustafa Eraslan – Fevzi Mercan Çocuk Hastanesinde 1 ay ile 18 yaş arasında çocuklarda oluşabilecek sağlık sorunları nedeniyle ileri düzey yoğun bakım ihtiyacı olan hastalara hizmet vermektedir. Altta yatan özellikli hastalığı olan veya birde çok uzmanlık dalını ilgilendiren çoklu organ işle bozukluğu veya yetmezliğinin de dahil olduğu çocukların kabul edildiği, en üst düzeyde tıbbi bakım ve tedavinin yapılabildiği bir referans merkezi olarak yapılandırılmıştır.
Ülkemizde, cerrahi operasyon geçiren, solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda olan, doğuştan kalp hastalıkları, intoksikasyon, sepsis, şok, çeşitli travmalar, yabancı cisim aspirasyonu, hemodiyaliz yad ada plazmaferez ihtiyacı, dirençli konvulziyon gibi çeşitli nedenlerle yoğun bakım ihtiyacı duyan tüm çocuk acil servise başvuran çocuk hastalara gelişmiş düzeyde bakım sağlamaktadır. Hastanemizde servislerde yatan ve çocuk acil servise başvuran çocuk hastaların yanı sıra komşu il eve ilçelerde yoğun bakım ihtiyacı olan çocuk hastalara da sağlık hizmeti sunulmaktadır.